top of page

Продължава реализацията на съвместен проект между МВБУ и Висша школа във Враня с участие на преподав

Реализацията по проект № СВ007.1.21.159 „Установяване на връзка между обучението по предприемачество в началните, средни и висши училища с цел актуализиране на учебните планове и подобряване на предприемаческите компетенции за улесняване заетостта сред младите хора” продължи дейността си с преподавателите от учебните заведения в община Ботевград и Пчинска област. Както вече знаем той се реализира в партньорство между Международно Висше Бизнес училище-Ботевград и Висока школа за приложни професионални студии-Враня, Република Сърбия. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-УПП България – Сърбия, 2014 – 2020г.

На 18 ноември 2017г. практическото му изпълнение бе в Република Сърбия – гр. Враня за преподавателите от двете страни. В периода 18-20 ноември нашите педагози инж.Десислава Колчакова, Иван Иванов, Диана Къндева, инж.Нина Петкова и инж.Ваня Иванова имаха възможност да продължат съвместно със сръбските си колеги дейността по проекта и да работят върху основната му цел - да се улесни заетостта на младите хора чрез систематично подобряване на предприемаческия капацитет в рамките на формалното образование.

Госпожа Лиляна Джорджевич, директор на колежа във Враня - Сърбия, приветства българските учители - участници в проекта и откри втората им 3-дневна работна среща на тема: “Обучение на обучители“, за подобряване на предприемаческите умения на преподавателите чрез разширяване на предприемаческа им компетентност и за надграждане на учебните програми в началните, средни и висши училища по модела на предприемаческото образование. „Самият факт, че вие сте тук, както и ние, че сме тук, е истинско доказателство, че сме избрали верния път“- сподели тя и напомни за целта на обучението - бъдещите учители по предприемачество да развиват своето предприемаческо мислене, да разбират добре предприемачеството, да придобиват предприемачески компетенции и да натрупват умения за предаване знания на учениците чрез използване на интерактивни методи при пълна ангажираност с учениците.

Проф. Руслан Пенчев, ректорът на МВБУ също отправи приветствие към всички присъстващи, както от сръбска, така и от българска страна. Той заяви, че „Инициативата по начина, по който е замислена, ще помогне децата от различните класове да бъдат запознати и да развият компетенции в динамичната среда, в която днес живеем. Учениците ще имат възможност да се научат да поемат инициатива, да развиват самоувереност и да придобиват активно и отговорно отношение към обществото и към собственото си развитие“. Програмата има за цел да насърчи креативността, иновациите и самостоятелно търсене на работа, развитие на личностни качества, които са в основата на предприемаческо поведение, повишаване на самосъзнанието за самонаемане на работа и предприемачеството като възможност за кариерно развитие, работа по конкретни предприемачески задачи, и развиване на бизнес умения за това как се създава и управлява едно предприятие.

Програмата по проекта е максимално съобразена и адаптирана с общите принципи и със спецификата на локалния контекст (Сърбия). В трите работни дни обучението започна и продължи с лекции, презентации и дебати представени от проф. Милош Милованчевич и проф. Игор Младенович, съпътствано от редица дискусии и въпроси от страна на преподавателите и в двете държави. „Маркетинга не е реклама, а сегментация и начин да се създаде нов продукт. Важното е да се разбере какви са нуждите на потребителя и да се създадат бъдещи начини за задоволяване на тези нужди“ – сподели Милованчевич като не пропусна да каже колко е важно да се използва в максимална степен онова което е конкутрентноспособно за нашите условия.

Преподавателите споделиха, че за да има успех работата им с децата, той трябва да е плод на много трудолюбие, много самодисциплина, много целенасоченост и от двете страни. Постигнатото в съвместната им дейност ще е повод за удовлетвореност и последваща целенасоченост в работата им. Благодарят на домакините от Враня за гостоприемството и богатата културно-историческа програма, на която имаха възможност да се насладят.

Реализацията на проекта продължава с дейности като обмен на добри практики между началните, средни и висши училища и изготвяне модели на нови учебни програми, сътрудничество с родителите / семействата с оглед включването им в предприемаческото развитие на учениците и представяне на резултатите от проекта, постигнати в областта на предприемаческото обучение, а на публичното събитие - "Ден на сътрудничество между студентите” е представяне на ученическите фирми и обобщаване на резултатите от проекта, кои са „печелившите“ учебни компании и връчване сертификати и награди на участниците в програмата по предприемаческото обучение.

Проекта приключва със заключително събитие за обявяване на постигнатите резултати и с дискусии за мултиплициране и устойчивост на резултатите от проекта през месец февруари 2018 година.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page