Please reload

Последни

ПГТМ „Христо Ботев“ – домакин по НП „Иновации в действие“

17.11.2019

1/10
Please reload

Избрано

Урок по програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“

07.10.2019

     През 2019/2020 уч. година ПГТМ "Христо Ботев" работи по спечелен проект по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Програмата е ориентирана към ученици от първи до десети клас, които през учебната 2019/2020 г. ще проведат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове в извън училищна среда, свързана с конкретно учебно съдържание.

     На 03.10. и 04.10.2019г. ученици от ПГТМ „Христо Ботев“ гр. Ботевград посетиха най - големият в България Планетариум, който се намира в гр. Смолян. Посетиха така нареченото сърце на Планетариума, което представлява кръгла звездна зала с куполообразен таван, който пресъздава точно копие на истинското звездно небе.      Оборудването на Планетариума е със специална технология, чрез която се пресъздава движението на небесните тела в Слънчевата система и по този начин учениците имаха възможността да гледат звездния спектакъл „Мистерии в космоса“. 

Наблюдаваха слънчевия часовник построен на астро площадката и вертикален гномон (древен астрономически уред ), по чиято сянка може да се измери положението на Слънцето в небето, наблюдателна платформа, на която се монтират малки подвижни телескопи.

 

   На следващия ден представиха открит урок в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ за традициите, нравите и обичаите в Ботевградския край. Представиха новогодишните празници в Ботевградско и драматизираха обичая „Топене на пръстени“, който събуди интерес на присъстващите гости и екипа на музея с г-жа Валентина Василева – директор.

      След това на учениците беше представена презентация от домакините за родопския край на тема: „Да съхраним и продължим традициите в Родопите“. Направиха обиколка на музея, като разгледаха постоянната експозиция на тема „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“, която е в два раздела: Археология и Етнография. Учениците имаха възможността да се докоснат до богатството и сръчността на родопските майстори. Очарование получиха от космическите звуци на 100-те чана, които имат музикална неповторимост.

     Участниците в Проекта останаха запленени от посещението си в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“, Планетариума с най-голяма астрономическа обсерватория и най–вече от магията на Родопите.

     Проектът "Културните институции като образователна среда" продължава с други предстоящи дейности.                                                                                

     Автори на проекта са: г-жа Мая Върбанова – учител по история, г-жа Таня Ценова – учител по икономика и г-н Иван Иванов – учител по география.

Please reload

Please reload

Търсене по ключова дума