top of page

Посещение на ученици от ПГТМ „Христо Ботев” в Президентството на Република България

На 4.12.2017 година ученици от 9-а, 10-а, 10-б и 11-б клас посетиха Президентството на Република България. Интересът им към президентската институция е провокиран от средствата за масова информация, както и от информацията, която получават в часовете по история и цивилизация в училище.

Отговорник по протокола в институцията въведе учениците в залата, в която президентът дава пресконференции и прави тържествени обръщения. Запозна ги с протокола в институцията, с нейната история и им обясни, че самата сграда е построена през 1954 година.

Учениците разгледаха Гербовата зала, в която президентът приема чуждестранни гости, както и връчва акредитивните писма на посланиците в България. В другата зала разбраха, че се провеждат заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност и че двете зали са отворени за посетители. В самата сграда навсякъде са поставени оригинални картини на известни български художници, предоставени от Националната художествена галерия. С изключение на залата за пресконференции, която е обновена, всички останали зали в Президентството пазят облика си от своето създаване.

От скоро функционира и библиотека към него, в която се проследява в исторически план институцията президент в България: от първия – г-н Желю Желев – до последния – г-н Румен Радев. Изложени са всички ордени, с които се награждава в Република България за високи постижения, както и различни подаръци, които президентите са получавали. Може да се види и кабинетът на първия български президент – Желю Желев.

Учениците споделиха още, че им е била предоставена възможност да се снимат във всяка една от залите на Президентството и макар само за миг да се почувстват държавници.

Целта на посещението бе младите хора да се докоснат до работната среда на държавната власт, да усетят атмосферата в която работи Президента и неговата администрация, да разберат колко значими за България са служебните и представителни задължения на институцията.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page