top of page

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

През 2004 година е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Световният ден за борба със СПИН е ден изпълнен с различни инициативи от учениците работещи в Клуб “Здравно образование“ съвместно с Иванка Велева - фелдшер в училището.

Темата: „Съпричастни към заразените от СПИН“ се представи от членовете на клуб“Здравно образование“ – Рая Руменова, Венеса Кръстева, Николина Атанасова, Зоя Найденова и Людмила Любчова от 11 в клас пред ученици от различни класове в ПГТМ "Христо Ботев".

Нагледна информация по темата има в 3 табла изработени от Иванеса Василева от 11 в клас и Виктория Радославова от 9 а клас.

През деня учениците в училището, закичени с червените лентички в знак на съпричастност към заразените, получиха и презервативи след обучителен семинар с цел превенция и контрол на ХИВ.

Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислим – знаем ли достатъчно по въпросите: Какво е СПИН – Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност? Как се предава ХИВ? Как НЕ се предава вирусът на СПИН? Какви са начините да се предпазиш?

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page