top of page

МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН - 2016

­­­­­­­­­­ За 14-та поредна година ученици от Професионална гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев" – Ботевград се включиха в националната инициативата на Джуниър Ачийвмънт България - „Мениджър за един ден 2016“. Тази година тя премина под мотото "Вдъхнови бъдещето!"

"Мениджър за един ден" е директен подход за среща на младите хора с реалния бизнес. Целта на инициативата е да даде възможност на младите хора за ранно кариерно ориентиране и придобиване на ценни умения за бъдещия им професионален път, а на компаниите и организациите домакини възможност да покажат своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора на България.

Компании, институции и неправителствени организации, желаещи да станат домакини, се регистрират в платформата като компания-домакин, като посочват позициите, които ще отворят за еднодневни стажове и описват отговорностите на всяка позиция. След приключване на периода за регистрация на компаниите-домакини платформата се отваря за регистрация от ученици. Те кандидатстват за конкретна позиция в конкретна компания, като подават свое CV и мотивационно писмо. Всеки ученик има право да кандидатства до три различни позиции. Компаниите-домакини и мениджърите преглеждат получените кандидатури и избират най-подходящите кандидати за всяка обявена позиция. Всичко се отразява в реално време в онлайн платформата. Реалната среща на хора от бизнеса с избраните от тях младежи става в деня на „Мениджър за един ден” и те прекарват работния ден заедно. В края на деня учениците се връщат в училището, за да споделят своите впечатления от преминалия работен ден и своите емоциите от преживяното.

Организирането на “Мениджър за един ден” е в пълен синхрон с образователната политика, провеждана от Европейския Съюз – образованието да бъде все повече с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.

35 възпитаници на Професионална гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев" – Ботевград посетиха институции и фирми от различни браншове на икономиката. В София мениджъри за един ден бяха Иван Геровски -12-д клас, като Главен директор в Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието и Калоян Крумов от 10-б клас в IT компанията CoBuilder.

В Общинска администрация - Ботевград на Павлета Христова от 12-д клас беше предоставена възможност да се потопи в реалната работна атмосфера на отдел „Хуманитарни и социални дейности”, да се запознае с организацията на работа в отдела и дейността на служителите. Павлета сподели, че се е убедила в отговорността на работата в общинската администрация и е изключително доволна от участието си в инициативата, тъй като за нея то е ценен опит.

„Интегрейтид Микро-Електроникс България” ЕООД” прие седем ученици на следните мениджърски позиции: Ръководител производство на бизнес единица 1 - Никола Дилов – 10-б клас, специалност „Компютърна техника и технологии“; Ръководител производство на бизнес единица 2 - Ангел Тодоров – 11-б клас, специалност „Компютърна техника и технологии“; Ръководител проекти - Йоан Горанов – 12-д клас, специалност „Бизнес администрация“; Мениджър сигурност - Виктор Миланов – 12-д клас, специалност „Бизнес администрация“; Ръководител лаборатория - Стела Стаменова – 12-д клас, специалност „Бизнес администрация“; Мениджър инфраструктура - Светослав Даскалов – 11-б клас, специалност „Компютърна техника и технологии“; Ръководител направление закупуване по проекти - Веселин Коцев – 11-б клас, специалност „Компютърна техника и технологии“.

В „Грамер“ АД на позицията Мениджър логистика бяха назначени: Наталия Цветанова от 12-д клас и Делян Николов от 11-б клас, а позицията Мениджър качество за един ден беше изпълнявана от Йоана Ботева от 12-д клас.

В ATA Computers, наш постоянен партньор, беше приет за един работен ден Тодор Христов от 10-б клас, специалност „Компютърна техника и технологии“.

За поредна година „Атлантис Нет” и botevgrad.com също се включиха в инициативата „Мениджър за един ден”. Учениците Моника Георгиева, Венеса Кръстева, Пламен Димитров и Денислава Стоянова от 10-в клас и Преслава Цветанова и Ивелин Борисов от 12-д станаха част от екипите на интернет доставчика и информационния сайт.

Отново наш партньор в инициативата беше и „Балкангаз 2000“ ООД, където бяха приети учениците Венета Георгиева и Станислав Андонов от 11-в клас, специалност „Газова техника“.

В инициативата се включи и „Булсан“ ЕООД , където бяха приети учениците Людмила Христова, Рая Симеонова и Никола Христов от 10-в клас и Алекс Стефанов и Димитър Асенов от 10-а клас.

Екипът на редакацията на Интернет сайта balkanec.bg и в-к „Балканец” посрещна своите мениджъри за един ден: Виктория Николаева и Боряна Илиева от 12-д клас. Момичетата бяха запознати с естеството на работа, както и с изискванията за писането на новини. Веднага след това задачата им беше да влязат в ролята на репортери в ДГ „Славейче”. Те трябваше да пресъздадат атмосферата на детския празник за есента. След това мениджърите посетиха Община Ботевград с идеята да получат информация как общинската администрация работи с местните медии.

Бюро по труда – Ботевград прие най-малките ученици на ПГТМ „Христо Ботев“, изявили желание да се включат в инициатива „Мениджър за един ден“ - Силвия Петрова, Ния Димитрова, Никол Тодорова и Памела Тодорова от 9-б клас, специалност „Бизнес администрация“.

В ПГТМ „Хрито Ботев“ на позициите Педагогически съветник и Учител по история работиха Полина Николаева и Цветелина Пламенова от 11-б клас.

В края на работния ден учениците се върнаха в училището, където се състоя закриващата среща-разговор, в която споделиха впечатленията си от работния ден и разказаха за работата и преживените емоции в реалния свят на бизнес отношения в различните компании, институции и организации.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page