top of page

Проект „Часовете, които ни дават сила”


През учебната 2015/2016 година ПГТМ „Христо Ботев” работи по проект „Часовете, които ни дават сила”, който се реализира от Фондация „Благотворител” с финансовата подкрепа на Фондация „Оук”. Целта на проекта е да подпомогне нравственото и духовното развитие на деца и ученици от Община Ботевград; да се изградят умения за преподаване и практикуване на общочовешки добродетели в ежедневието на младежи на възраст 16-18 години; да се обучат ученици на човешки добродетели; да се запознаят децата от 4 група в детските градини в Община Ботевград с основните добродетели, които да могат да разпознават и описват; да се повиши информираността в обществото за ползите от практикуване на добродетелите за личностното израстване на младите хора. Целта на проекта се реализира чрез обучението на ученици в училище, които се запознаха с всички добродетели, с начините те да се представят пред съучениците им, както и пред децата от детските градини.

В проекта участват: Полина Владова от 10-б клас, Боряна Илиева от 11-д клас, Преслава Цветанова от 11-д клас, Анастасия Ненчовска от 12-б клас, Вероника Кирилова от 12-б клас, Галя Василева от 12-б клас, Кристел Димитрова от 12-б клас и Христина Иванова от 12-б клас с ръководител г-жа Пенка Георгиева – педагогически съветник.

След преподаването на добродетелите „Уважение”, „Любов”, „Търпение”, „Честност”, Отговорност”, „Единство”, „Целеустременост” и „Увереност” в 8-а клас, 9-а клас, 9-б клас, 9-в клас, 10-б клас, 11-б клас, 11-д клас, 12-б клас, 12-д клас и 12-е клас, преподаването на добродетели продължи и в детските градини в Община Ботевград. Работи се с IV група от детските градини и децата участваха активно в целия урок. Бяха посетени детските градини: ЦДГ „Здравец” – с.Трудовец, ЦДГ „Детелина” – с.Врачеш, ОДЗ „Детелина” – с.Скравена, ОДЗ „Кокиче” – гр.Ботевград, ЦДГ „Славейче” – гр.Ботевград, ЦДГ Синчец” – гр.Ботевград, ЦДГ „Слънце” – гр.Ботевград и ЦДГ „Звънче” – гр.Ботевград.

Характерът се изгражда, когато децата се учат да правят отговорни морални избори. Учениците ще добият опит да използват добродетелите в своя живот, да помогнат на околните в нужда, ще се научат да бъдат хора и да поставят добруването на другите на първо място. Минавайки през тези нови знания и опит, нравственото образование на учениците ще добие нови измерения и те няма да бъдат само консуматори на предлаганите от обществото услуги, а ще се научат да съграждат и да дават. Трябва да успеят да приложат на практика мотото „Аз съм добър, ти си добър”, защото това е единственият начин светът да се насочи към по-добро, а не само към задоволяване на материалните потребности.

Децата и учениците ще могат да помагат на своите родители също да практикуват добродетелите, защото връзката между тях често липсва. Нека родителите се научат отново да говорят със своите деца, да играят с тях, но най-вече: да бъдат част от техния живот. Практикуването на добродетелите е най-добрата превенция срещу негативните явления в живота.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page