top of page

ОТЧЕТ на ПГТМ "Христо Ботев" за първия учебен срок на 2015/2016г.


Месец Септември

В началото на учебната година обучението си в ПГТМ ”Христо Ботев” започнаха 459 ученика, от тях 364 в дневна форма на обучение в 16 паралелки по различни специалности, 83 ученика вечерна форма на обучение в 3 паралелки и 12 ученика в самостоятелна форма обучение, в края на І-я срок учениците са 458 от тях 359 в дневна форма, 83 във вечерна и 16 в самостоятелна форма.

Срокът започна с попълнени и заверени дневници за всички класове. Бяха издадени и заверени ученически книжки и лични карти на всички ученици. Всички преподаватели в срок изработиха и предадоха за утвърждаване на Директора годишните разпределения по преподаваните от тях дисциплини, както и изготвените изпитни билети и конспекти по предметите. В срок бяха оформени и проверени от класните ръководители и гл.счетоводител документите на учениците имащи право на стипендия. Класните ръководители организираха и застраховаха всички ученици от училището.

Всеки класен ръководител, съобразно желанията и интересите на учениците, изготви тематичен план за провеждане на часа на класа. Темите се дискутират във всеки клас съобразно утвърдения график.

  • В периода от 31 август до 4 септември беше проведен семинар на тема „Небанков финансов сектор в България” в град Банкя, с участието на ученици и учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете София, Петрич, Русе, Велико Търново, Перник, Хасково, Пловдив, Кърджали, Благоевград, Ботевград, Пазарджик, Смолян, Сливен, Плевен, Бургас, Силистра, Видин, Монтана, Свищов, Разград и Горна Оряховица.

Нашето училище се включи с участието на Даяна Иванова Ученичка в 12д клас. Тя сподели своите впечатления и емоции по следния начин: ”Бяхме обучавани по специално разработена програма, която се състоя от теоретична част и практически занимания. Разнообразните и интересни презентации, които ни представиха експертите на КФН, ни запознаха с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазар и ни показаха нагледно най-често срещаните казуси, с които потребителите се сблъскват, използвайки небанковите финансови услуги. Имахме възможността да видим нагледно как се случват нещата, като посетихме сградата на КФН, влязохме в Централния депозитар и Българската фондова борса, срещнахме се с представители на бизнеса: ЕЛАНА Финансов Холдинг, Финансова група „Карол”, Застрахователно дружество „Дженерали България Холдинг” и Пенсионно осигурителното дружество NN, също така бяхме гости на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), където ни разказаха по – подробно за иторията и специалностите, които предлага училището.

Последният ден в сградата на КФН ни връчиха удостоверения за проведеното обучение от Владимир Савов - член на КФН, изпълняващ длъжността заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” и Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров". Присъстваха и експерти и служители на комисията, на фондация „Атанас Буров” и на Министерството на образованието и науката.

Благодарение на този семинар се запознах с много нови хора от цялата страна, доразвихме умението да работим в екип, обединихме много идеи и възгледи. Помощта на образователната програмата ни помогна да се ориентираме професионално за бъдещето ни и да добием финансова грамотност.”

  • „За четвърта поредна година Център за развитие на човешките ресурси, съвместно с Фондация на Бизнеса за образованието и Job Tiger България, проведоха конкурс за кариерни иновации и добри практики. В конкурса се включиха много представители на държавния, неправителствения и частния сектор, които оспорвано се конкурираха в предоставянето на кариерни услуги за ученици, студенти и неучащи.

В обявения Национален конкурс за иновативни практики в кариерното информиране, ориентиране и консултиране – 2015г., Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ взе участие чрез представяне на Кариерни услуги за ученици, разработено и представено в от г-жа Диана Къндева – преподавател по икономически дисциплини в гимназията и зае почетното 5 място от 15 представени кандидатури, сектор Кариерни услуги за ученици.

  • 24.09.2015г. бе проведена Родителска среща, включваща запознаване с Правилника на училището, Наредба №3 и др.

Месец Октомври

  • 10.10.2015г. представителен отбор от ученици, владеещи добре английски език, взе участие в регионалния кръг на състезанието “Евроскола”, който се проведе в Европейския парламент, Информационно бюро – гр.София. Под ръководството на госпожа Милена Андонова проблемите на Съюза обсъждаха: Мирела Славейкова и Александър Стоянов от 12в клас, Христина Христова и Ивелина Найденова от 12д клас, Радослав Айвазов и Васил Стоянов от 10б клас.

  • 28.10.15г. Лъчезар Димитров Кьосев от 10б клас участва в областния кръг на Национално състезание по речиви и комуникативни умения по английски език с ръководител г-жа Петя Петрова.

  • 30.10.2015г. В КЕЕ гр. Ботевград към ТУ се проведе състезание „Забавни технологии“. Ученици от специалност „Компютърна техника и технологии”от 10 б кл. , 11б кл. и 12 в кл. с ръководители инж. Нина Петкова , инж.Антоанета Йотова и Ивалин Димитров взеха участие в състезание по електроника и Web дизайн в КЕЕ-Ботевград. Валентин Николов от 12в и Ангел Тошков Тодоров от 10-б са класирани на второ място в различните категории.

Месец Ноември

  • През ноември месец 2 ученички се включиха в Национален литературен конкурс “Да знаеш ти живота как обичам”, посветен на 90-годишнината на ТПГ “Н.Й.Вапцаров”- гр.Радомир. В началото на декември участничките Христина Христова Христова и Йорданка Николаева Кирова от 12д клас получиха от организаторите Специална грамота за отлично представяне, а тяхната преподавателка Петя Братанова – Грамота за съпричастие в организирането на конкурса.

  • С много емоции и настроение премина екскурзията по маршрута Монтана - Белоградчишките скали - Видин. В нея се включиха ученици от IXб, XIIб, XIIд, XIIе класове. С голям интерес разгледаха Белоградчишките скали - истински природен феномен. Разходиха се по брега на река Дунав, разгледаха крепостта „Баба Вида”, преминаха през моста „Европа” свързващ България и Румъния.

  • На 12.11.2015г. ученици от 11а клас посетиха постановката „Карнавал” на Ботевградския любителски театър.

  • 17.11.2015г. за 8-ма поредна година ПГТМ “Христо Ботев“ се включи в Световната седмица по предприемачество чрез Иновационен лагер с 26 ученика от специалностите „Бизнес администрация“, „Промишлена електроника“ и „Компютърна техника и технологии“. Тази година събитието на организаторите JA България включи общо 168 събития в над 70 населени места в страната от 125 учебни заведения - 44 иновационни лагера и 121 открити урока в различни населени места.

Иновационният лагер протече по обявената за работния ден програма по зададените от организаторите параметри – регистрация на участниците, определяне на отборите, откриване, 6 часов работен ден по казус от областта на образованието, представяне на презентациите на отборите пред жури, обявяване на резултатите и тържествено връчване на сертификатите на победителите.

  • 19.11.2015г. се проведе среща-разговор със Сашо Везенков, спортен директор на „Лукойл Академик”, многократен шампион по баскетбол с отбора на „Балкан” Ботевград. Той разказа на учениците как е започнал да се занимава с баскетбол, как е дошъл в Ботевград, за да тренира любимата игра, за спортните си успехи, за успехите си като треньор. Сподели с учениците как възпитава децата си, които също са успешни спортисти и на какво се опитва да ги научи.

Срещата протече при голям интерес от страна на учениците, които зададоха много въпроси на г-н Везенков за пътя му като спортист, треньор и спортен директор.

Месец Декември

  • 01.12.2015г. - по повод световния ден за борба със СПИН учениците от 8-А клас проведоха среща с д-р Марияна Горгачева, специалист педиатър, която проведе беседа с учениците за полово-предавани болести, начинът за предпазване от тях и що е то сексуална култура.

  • 03.12.2015г. ученици от ПГТМ “Христо Ботев” посетиха моноспектакъла на Симеон Владов „Любовта не може да си тръгне”.Билетите бяха осигурени от ръководството на ПГТМ „Хр.Ботев”.

  • от 07.12 до 12.12.2015г. ученици от всички паралелки се включиха в мероприятията, организирани от преподавателите по БЕЛ във връзка с Национална седмица на книгата:

  • Състезание по правопис (7.12.15г.) – най-добре представилите се Христина Христова Христова, Йорданка Николаева Кирова и Тереза Маринова Стоянова от 12д клас, получиха книга подарък от директора – инж. Добрин Христов.

  • Анкета “Чета, защото...” (8.12.15г.) – участвали 204 ученици.Анкетата е проведена в часа на класа. 143 четат, за да придобият знания и да обогатят речника си. 68 посочват, че за тях четенето е удоволствие и приключение, защото книгите ги пренасят в един по-хубав свят. 21 не обичат да четат и не четат.

  • “Четем заедно” – през цялата седмица в часовете по БЕЛ учениците носят свои любими книги и четат от тях.

  • Ден на книгата (11.12.15г.) – инициатива за подаряване на книга, но се включиха много малко ученици

  • Изработване на табло ”Десет причини да чета”-12.12.15г.

  • На 14.12.2015г. в ПГТМ „Христо Ботев” бе поканена да гостува изтъкнатата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. На срещата г-жа Робева сподели с учениците за пътя си като състезател, треньор и политик, за работата си със „златните момичета” и спечелените десетки титли и медали. Разказа и за спектаклите и работата с танцьорите от трупата си „Нешънъл Арт”.

  • На 15.12.2015г. се проведе традиционния вътрешно-училищен Коледен турнир по Канадска борба. Провежда се за 15-та поредна година. Победители в отделните категории са:

- до 70 кг. - Дамян Милчев, 11б

- до 80 кг. - Красимир Сергеев, 12в

- над 80 кг. - Ивелин Борисов, 11д

- лява ръка - Велин Бенчев, 9а

Абсолютен шампион на турнира стана Ивелин Борисов от 11д клас.

Съдия на турнира беше Християн Цанов,бивш възпитаник на нашето училище и лицензиран международен съдия по Канадска борба.

Победителите бяха наградени с грамоти и предметни награди.

  • На 19.12.2015г. се проведе общински кръг на олимпиадата по Математика. Участваха 3-ма ученика от 8 клас и 2-ма от 10-б клас.

  • На 21.12.2015г.ПГТМ „Христо Ботев” кандидатства с проект по програма за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. Целта на проекта е насърчаване на масовия спорт сред учениците и хората с увреждания.В тази връзка на 21.12.2015г. в ПГТМ „Христо Ботев” се проведе среща, на която бяха поканени проф.Църов от НСА и Мартин Вутов - помощник треньор на отбора по баскетбол на инвалидни колички „София Балкан”. Стремежа е да бъдат привлечени като партньори в този проект. Те се запознаха с целите на проекта и се включиха с тяхната неправителствена организация като координатори на проекта. Насрочена бе среща с партньорите от сръбска страна.

  • На 21.12.2015г. се проведе традиционно коледно училищно състезание по електроника „Мога и зная как”. Веселин Василев от 12в кл. се класира на първо място от втора възрастова група, а Никола Дилов от 9бкл. първо място от първа възрастова група. Тук се включиха и ученици от 9 а кл. ”Промишлена електроника”, които са за първа година в нашето училище. Своите практически умения те получаваха чрез извънкласна дейност.

  • На 23.12.2015г. се проведе традиционното Коледно тържество в училище. То донесе много радост и настроение на всички. Класните стаи бяха украсени, проведе се коледен базар с благотворителна цел и събраните средства бяха преведени за лечение на нашия съгражданин Васил Петков. По инициатива на 8-А клас не-продадените кулинарни изделия бяха дарени на жилищата за деца от семеен тип в града, както и на домът за възрастни хора. Всички класове се включиха. Организатор на тържеството бе 11-Д клас с класен ръководител Евгения Банкова и с активната помощ на инж. Нина Петкова. Организаторите заслужиха адмирациите на всички за чудесното тържество.

  • На 28.12.2015г. в зала „Арена Ботевград” се състоя представяне пред аудиторията на проекта за трансгранично сътрудничество България - Сърбия „Да спортуваме заедно”. Партньори на проекта са ПГТМ „Христо Ботев”, Факултета по физическо възпитание и спорт в гр. Ниш - Сърбия и Неправителствената организация „София Балкан” - баскетбол на колички.

Разяснени бяха в детайли дейностите,които ще бъдат изпълнени, източника на финансиране, цели,очаквани резултати и ползите от реализирането на проекта. Беше направено мултимедийно представяне на адаптирани спортове за хора с увреждания и по-конкретно на баскетбола на колички.

На срещата присъстваха от страна на неправителствената организация „София Балкан”, които са координатори на проекта: проф. Кръстьо Църов, проф. Росица Църова от НСА, Мартин Вутов – помощник-треньор на отбора по баскетбол на колички и Борис Томов - капитан на отбора. От Сръбска страна - проф. Радко Станкович и Марко Александрович от факултета по „Физическо възпитание и спорт” в гр. Ниш. Представители на Ротари клуб - София и Ротари клуб -Ботевград. Представител на Община Ботевград бе Стефка Гавалюгова. От домакините ПГТМ „Христо Ботев” участие взеха учителите по физическо възпитание и спорт Мими Михайлова и Петя Михайлова, по английски език Милена Андонова и пом. директорът инж. Христо Илиев, граждани и хора с увреждания. Кабелна телевизия „Ботевград” отрази събитието.

Месец Януари

  • 06.01.2016г. - Тържествено честване 168 години от рождението на Христо Ботев.

  • 12.01.2016г. - Среща с Тихомир Найденов - управител на фирма „Атлантис Нет”.

  • 13.01.2016г. - Родителска среща за запознаване на родителите с „Механизъм за противодействие на агресията в училище”.

  • 19.01.2016г. - Среща на учениците с Николай Бойчев, бивш възпитаник на училището, а сега пилот във военната авиация.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page