top of page

Иновационен лагер в ПГТМ "Христо Ботев"


На 17 ноември 2015г. за 8-ма поредна година ПГТМ“Христо Ботев“ – град Ботевград се включи в Световната седмица по предприемачество, с Иновационен лагер – 26 ученика от специалностите „Бизнес администрация“, „Промишлена електроника“ и „Компютърна техника и технологии“.

Тази година събитието на организаторите JA България включи общо 168 събития в над 70 населени места в страната от 125 учебни заведения - 44 иновационни лагера и 121 открити урока в различни населени места.

Днес, Иновационният лагер протече по обявената за работния ден програма по зададените от организаторите параметри – регистрация на участниците, определяне на отборите, откриване, 6 часов работен ден по казус от областта на образованието, представяне на презентациите на отборите пред жури, обявяване на резултатите и тържествено връчване на сертификатите на победителите.

Жури в състав: инж.Ваня Иванова, помощник директор по УД в училището, инж.Ваня Петкова, почетен член и бивш преподавател, инж.Антоанета Йотова и инж.Нина Петкова, преподаватели от обединение "Промишлена електроника" и Пенка Георгиева, психолог.

След приключването на работния за учениците ден, отборите им избрани на случаен принцип вече имаха следните имена:

Отбор 1. – „Хармония“ – Природата и аз

Отбор 2. – „Бъдеще“ - Благотворителност

Отбор 3. – „Знание“ – Животът около нас

Отбор 4. – „HAPPY LIFE“ – Реализация и щастие

Отбор 5. – „OFF-LINE“ – Животът сред природата

При представянето на разработките им присъстваха: г-жа Вергиния Йорданова, Старши експерт професионално образование РИО София-регион; г-н Генади Тутовски,

Управител на фирма Ата компютърс, г-жа Татяна Милева, Мениджър човешки ресурси в IMI, г-н Асен Минков, Специалист ЧР в Интегрейтид Микро Електроникс, г-жа Петя Симеонова, Мениджър човешки ресурси в Сенсата, Директора на училището г-н инж.Добрин Христов, учители и ученици.

Представянето на разработките се проведе в 410 Медийна зала. Темите, избрани от отборите за новите според тях учебни предмети, са актуални за съвременното общество, в което живеем и нуждите, които имат учениците, а именно – да прекарват повече време сред природата, да се научат как да оцеляват при екстремни и трудни житейски ситуации, да живеят в хармония със себе си и околните, да правят благотворителност, да се стремят към професионална реализация. Сбъдвайки своите мечти да са щастливи всеки ден и да даряват щастие.

Отборите представиха и защитиха по интересен начин своите идеи чрез разработените от тях презентации, отговаряйки на въпросите на журито и по-този начин успяха до известна степен да го затруднят. На гостите се зададоха следните въпроси, в момент на заседаване на журито по оценяването:

- Дали човек може наистина да превърне хобито си в професия и това да е трамплин към неговото професионално израстване;

- Когато сме удовлетворени от работата си, наистина ли постигаме една съвършена хармония, която влияе на хората около нас;

- За да имаме нови и свежи идеи е необходимо да излезем от света на технологиите и да се слеем с природата;

- Господин Тутовски, наш консултант, отговори на въпроса „Как да бъдем щастливи всеки ден“, споделяйки че вече 8 години работейки с нашите ученици и виждайки тяхното прогресивно развитие и дейно мислене и израстване, се чувства щастлив, а по този начин и вдъхновен за работата си всеки ден.

- И накрая г-н инж.Добрин Христов- Директор на училището ни - сподели своята радост и удовлетвореност от работата на отборите, преподавателите, консултантите, журито и отзивчивостта на нашите гости, като нарече това едно благотворително дело, чрез което се постига приемственост между поколенията и се осъществява мост между училището и бизнеса.

„Благотворителността не е само материална, тя бива морална и духовна.“

Както на всяко състезание така и в тази инициатива ма победители и победени:

На 4-то място журито класира два отбора – „Хармония“ и „Бъдеще“.

3-то зае отбор „OFF-LINE“, чиято идея е живот сред природата, чрез повече ангажираност на младежите за това. За една добра екипна работа, за получаване на добри познания за оцеляване, дори при справяне с липсата на интерес от страна на ученика, лоши атмосферни условия -времето. Мотото е: „Природата – това сме ние!“ Часовете ще се провеждат от обучени специалисти в дадената област като задължително избираема подготовка, а обучението ще продължи двата учебни срока по 5 часа.

Втори са отбор „Бъдеще“ с учебен предмет благотворителност и следните теми за разглеждане - Какво е благотворителност; Доброта; Взаимоотношение между хората; Грижа; Подкрепа и Взаимопомощ. Целта на дисциплината е да се научим: на добродетели; да бъдем добри един към друг; да разгърнем творческата си мисъл; на работа в екип и така да се намали агресията между учениците.

Призовото място заслужено е за отбор „HAPPY LIFE“ – Щастливи всеки ден. Това са млади и амбициозни ученици, стремящи се към осъществяването на по-добър начин на живот, чрез учебния предмет Реализация и щастие - 11 клас- ЗП. Целта е да се помогне на учениците в тяхната правилна ориентация за професионалната им реализация; да превърнат хобито си в професия; да могат успешно да се реализират на пазара на труда; да са удовлетворени от работата си; да имат по-висока производителност на труда на работното място. Мисията им е: „Щастливи днес, щастливи утре, правилно професионално ориентирани - път към икономически и духовен възход на нацията.“ Залагат на темите: Щастие; Доброта; Любов; Уважение; Култура и взаимоотношение между хората; Как да си прощаваме; Как не всичко се случва по правила; Професионална реализация; Практически занятия (с психотренинги, откриващи наклонности, способности и интереси на учениците), като представят пред журито примерна разработка на урокът Щастие. „ Да даряваш щастие всеки ден е благотворителност. “

В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие.

„Ние от Джуниър Ачийвмънт България Ви поздравяваме за енергията и всеотдайното отношение, което, като учители, имате и предавате и на своите ученици. Вярваме, че това е от изключително значение, за да запалите в тях искрата на волята, амбицията и благородния стремеж към постижения в името на това, да направим света и нашата България по-добро място за превръщане на мечтите в реалност.“

Благодарим на всички, че станаха съпричастни към тази добра енергия! Успех и здраве в бъдещите ни мероприятия и изяви!

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page