top of page

Мартина Йотова от 12 д - втора на Национален литературен конкурс

Второ място за Мартина Йотова от Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев” – Ботевград, 12д кл.

в литературния ученически конкурс

„Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”.

Martina Yotova.jpg

Тържество на духа и победа на толерантността бе основната идея на церемонията по награждаването на лауреатите в литературния ученически конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Инициативата на еврейско-българския център “Алеф” предизвика интереса на най-младите към темата за единението на етносите в един от най-съдбовните моменти в българската история. В литературната надпревара, посветена на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война, се включиха над 60 средношколци от цялата страна.

163-1024x682.jpg

На 19 декември в бургаската Синагога /днес Художествена галерия „Петко Задгорски”/ тържествено бяха обявени резултатите и наградите за победителите. Десетки деца пропътуваха стотици километри, за да присъстват и лично да получат наградите си.

Бяха излъчени 1 първа, 2 втори и 2 трети награди. Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. За отличното си представяне други 16 млади автори бяха отличени със специални поощрителни награди.

Първа награда бе присъдена на осмокласничката от Математическа гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол Мирослава Грозева.

На второ място се класираха Лариса Амброзова – десетокласничка в СОУ „Димитър Благоев” – Свищов и Мартина Йотова от Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев” – Ботевград, в 12д кл.

Двете трети места заеха Александра Тодорова от Горна Оряховица, СОУ “Вичо Грънчаров”, 11 клас и Матей Тамахкяров – Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев” – Бургас, 11 кл.

„Успяхме да насочим вниманието на младите към каузите, които обединяват хората, а не ги разделят. Такава безспорна кауза е България.”, каза председателят на център „Алеф” Алберта Алакалай. Това е вторият литературен конкурс, който центърът организира сред учениците в страната и чрез който осъществява един от основните си приоритети – да създава инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи.

Участниците в церемонията по награждаването се обединиха около идеята да отправят предложение до българския Президент на националните празници, по време на тържествените зари – проверки да бъдат споменавани имената и на загиналите герои от всички етноси за свободата и обединението на Отечеството, оставили живота си по бойните полета

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page