top of page

Национално състезание „Най- добър млад автомонтьор и водач на МПС”

На 17 и 18.03.2017г. се проведе Национално състезание „ Най- добър млад авто-монтьор и водач на МПС” – регионален кръг- с домакин гр. Сливница. Участваха 10 отбора от гр. Видин, гр. Монтана, гр. Враца, гр. Лом, с. Владимирово, с. Борован, гр. Ботевград, гр. Етрополе и гр. Сливница. Учениците бяха от направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”.

Състезанието се проведе при следния регламент:

- Отборите се състоят от 4 ученика, предварително избрани от проведените училищни кръгове на състезанието. Трима от тях се състезават в категория „Най- добър млад автомонтьор“, а четвъртият - „ Водач на МПС”;

- Всички състезатели решаваг ТЕСТза автомонтьори / на хартиен носител/ и тес за водач на МПС /листовка / -онлайн. Тестовете са подготвени и генерирани от МОН и се изпращат в деня на състезанието. Максималния брой точки, които всеки отбор може да получи са 20 от теста за автомонтьори и 11 от теста за водач на МПС, които се смятат по скала. Времето за решаване е 40 минути;

Учениците от нашия отбор се справиха мното добре на тестовете от устройство , диагностика и ремонт на автомобила, което се дължи на добрата им професионална подготовка.

Състезанието за „Най- добър млад автомонтьор” се проведе на 18.03.17 г. от 10.00 часа в сервиз „ Ситроен“ – гр. Божурище. В него участваха по трима ученици от всеки отбор. Те изпълниха отборно 4 задания на различни постове.

Критериите за оценка бяха следните :

  • Спазване на ЗБУТ и хигиена на работното място

  • Спазване на времето за изпълнение на задачата

  • Правилно изпълнено задание

ПОСТ № 1 Демонтаж, монтаж и диагностика, на четки на стартер „ВАЗ- 2101”

ПОСТ № 2. Демонтаж, диагностика, монтаж и уравновесяване на гума.

ПОСТ № 3. Диагностика на осветителна уредба и регулиране на фарове.

ПОСТ № 4. Компютърна диагностика на ДВГ- Опел Зафира –Д и отстраняване на отчетени неизправности.

ПОСТ № 5. Индивидуално практическо задание

Този пост се изпълнява от най- добрия състезател на всеки отбор.

Състезателят демонтира предно дясно колела, спирачния механизъм, феродовите накладки, прави диагностика и монтира в обратна последователност .

ПОСТ № 6. ВОДАЧ на МПС

Участва по един състезател от всеки отбор, предварително избран. Състезателят изпълняна последователно успоредно паркиране, перпендикулярно паркиране, квадрат, движение назад в тунел за време. Всяко нарушение на правилата добавя към общото време по 10 наказателни секунди. Състезателят с най- ниско време получава най-много точки.

В крайното класиране се подредихме по следния начин:

І. КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ – 4-то място

ІІ. ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ „Най-добър млад автомонтьор” – 2-ро място

Управителят на сервиз „СИТРОЕН“, гр.Божурище изказа специална благодарност на учениците и учителите от ПГТМ „Христо Ботев“, гр. Ботевград за стилното им облекло и перфектно спортсменско поведение.

Нашият отбор беше представен от учениците:

  1. Иван Антонов Антонов-12а клас

  2. Любен Лъчезаров Лаков-11а клас

  3. Цветослава Веселинова Цветанова-12а клас

  4. Атанас Христов Литарски-12а клас

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page