top of page

Продължава работата по проект „Ученето през целия живот – мост на сътрудничество между преподаватели


На 29 март 2016 г. от 13:30 час в мултимедийна зала 410 на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ се проведе пресконференция по проект „Ученето през целия живот – мост на сътрудничество между преподаватели като критерий за по-качествено европейско образование“, осъществен с финансовата подкрепа на Център за човешки ресурси-програма Еразъм+ - Образователна мобилност за граждани – Мобилност на персонал в училищното образование. Проект № 2015-1-BG01-КА101-013888 е финансиран от Европейския съюз.

Пресконференцията се организира от координатора по проекта г-жа Милена Андонова. Конференцията се откри от инж.Ваня Иванова, помощник-директор по учебната дейност в училището, която направи анализ до момента на работата по проекта.

Инж. Нина Петкова, преподавател в направление електроника и г-жа Диана Къндева, преподавател в направление икономика, споделиха с учителския колектив методики и опит от обучението си в ITC International TEFL certificate s.r.o. – гр.Прага, Чехия, проведено от 29.02.2016г. до 04.03.2016г., на тема: „Информационните технологии в образованието“.

Основната цел на новите методи на преподаване е да се динамизира и разнообрази учебният процес, да се повиши мотивацията на учениците за пълноценна дейност и съответно повишаване резултатите от нея, като по този начин ученика се превърне от обект в субект на обучението. Неподозирани възможности в обучението има прилагането на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/. Те дават нови възможности за онагледяване на преподавания материал – таблици, схеми, диаграми, презентации, рисунки, а чрез компютърните игри и анимационни филми за интерактивно усвояване - съпреживяване на „сухите знания“. По този начин ученикът не само се забавлява, но се учи, развива своя творчески потенциал, получава знания за всички сфери на живота, мисли и се изгражда като личност с културни умения.

Новите моменти в обучението са насочени и към проблемите на безопасността /здравеопазване, психически тормоз, кибердебнене и плагиатство/, използване на мобилни устройства в подкрепа на ученето, активиране на мисловната дейност на учениците и развиване на въображението и креативността им. Как учителят да работи върху развиване уменията на учениците за разработване на ефективни презентации, как да ги представят пред аудитория, как да поемат отговорност като вярват в себе си и в другите. Нещата се случват чрез редуване на традиционни и интерактивни методи на обучение и най-вече работа в мобилна среда, обучение чрез онагледяване, чрез съпреживяване и прилагане на съвременните технологии – презентации, компютърни игри, анимационни филми и пр.

В единадесет последователни модула с теми - методология на използване на ИКТ в класната стая, тенденции в областта на ИКТ в образованието, ситуация в различните европейски страни, плагиатство, проблеми на безопасността (здравни; психически тормоз; кибердебнене), работа със smartboards, Weebly/търсене в мрежата, използване на мобилни устройства в подкрепа на ученето, намиране на средства за уроците, ефективни презентации, създаване на плакати, ИКТ в различните дисциплини, се споделиха и обсъдиха идеи и практики за изграждане на успеваемост в работата ни.

При работа с ИКТ технологии и този начин на преподаване е необходимо училището да има възможност да ползва електронните сайтове, да разполага с повече на брой smartboards, да бъдат създадени такива условия в класните стаи, подсигурени онези технически средства както за учениците, така и за учителите. Разбира се, най-важна и отговорна е ролята на учителя - да иска и да се подготви за такъв учебен процес. Двете преподавателки споделиха впечатленията си от посещение в училище „Франческа Пламинкова“, разполагащо с такава материално-техническа база. Обучението изисква и функционално прилагане на новите технологии, интерактивните методи и феминологичния метод, при които основните техники са онагледяване на явленията и събитията, даване на примери от действителността и съпреживяване на събитията.

Като съмишленик и специален гост на събитието бе Генади Тутовски, управител на „Ата компютърс“ЕООД.

Учителският колектив обсъди темите за лидерство, работа в екип и владеене на чужд език и ИКТ, крачка напред към успешна реализация на пазара на труда, запозна се с добри училищни практики. И накрая имаше шанс виртуално да направи City Tour Praha (разходка из Прага).

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page