top of page

Проект „Часовете, които ни дават сила” в ПГТМ "Христо Ботев"

През учебната 2015/2016 година ПГТМ „Христо Ботев” ще работи по проект „Часовете, които ни дават сила”, който се реализира от Фондация „Благотворител” с финансовата подкрепа на Фондация „Оук”. Целта на проекта е да подпомогне нравственото и духовното развитие на деца и ученици от Община Ботевград; да се изградят умения за преподаване и практикуване на общочовешки добродетели в ежедневието на младежи на възраст 16-18 години; да се обучат ученици на човешки добродетели; да се запознаят децата от 4 група в детските градини в Община Ботевград с основните добродетели, които да могат да разпознават и описват; да се повиши информираността в обществото за ползите от практикуване на добродетелите за личностното израстване на младите хора.

Целта на проекта ще се реализира чрез обучението на ученици в училище, които ще се запознаят с всички добродетели, как те да се представят пред съучениците им, пред децата от детските градини. Ще се представи дейността на клуба пред местната общественост за популяризиране на тази инициатива, за да можем все по-често да говорим с езика на добродетелите. Ангажираността на учениците ще има отвори нови хоризонти за изследване и нов поглед към света.

В проекта участват: Полина Владова от 10-б клас, Боряна Илиева от 11-д клас, Преслава Цветанова от 11-д клас, Анастасия Ненчовска от 12-б клас, Вероника Кирилова от 12-б клас, Галя Василева от 12-б клас, Кристел Димитрова от 12-б клас и Христина Иванова от 12-б клас. Тези ученици ще преподават 8 добродетели на учениците в училище и в детските градини.

Характерът се изгражда, когато децата се учат да правят отговорни морални избори. Учениците ще добият опит да използват добродетелите в своя живот, да помогат на околните в нужда, ще се научат да бъдат хора и да поставят добруването на другите на първо място. Минавайки през тези нови знания и опит, нравственото образование на учениците ще добие нови измерения и те няма да бъдат само консуматори на предлаганите от обществото услуги, а ще се научат да съграждат и да дават. Трябва да успеят да приложат на практика мотото „Аз съм добър, ти си добър”, защото това е единственият начин светът да се насочи към по-добро, а не само към задоволяване на материалните потребности. Децата и учениците ще могат да помагат на своите родители също да практикуват добротелите, защото връзката между тях често липсва. Нека родителите се научат отново да говорят със своите деца, да играят с тях, но най-вече: да бъдат част от техния живот. Практикуването на добродетелите е най-добрата превенция срещу негативните явления в живота.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page