top of page

XVIII ПАНАИР НА УЧЕБНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ “МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ”

В България от 1994 г. се провежда обучение в учебно-тренировъчни фирми като съвременен модел за свързване на образованието, бизнеса и неправителствения сектор. С учебните планове от 2009 г. тази форма на практическо професионално образование и обучение стана част от задължителния учебен план, задължително-избираемата или свободно-избираемата подготовка на професионалните гимназии. 104 виртуални предприятия на ученици от България, Румъния и Черна гора се състезаваха в 18-ото издание Панаир на учебните предприятия стартирало в Международния панаир – Пловдив на 23 и 24 април.

Участието в панаира е едно от най-значимите събития в работата на учебните предприятия при ПГТМ „Христо Ботев“ в Ботевград. И през тази учебна година учениците от учебните фирми АВИС и ИДЕАЛ се подготвиха и участваха в ТФ ФЕСТ 2015. Подготовката за него е силен мотивиращ фактор за участие в обучението, създава конкурентна среда, развива комплексния характер на оценяването на постиженията на учениците, развива тяхната креативност и инициативност.

За учениците от ПГТМ „Христо Ботев“ ТФ ФЕСТ 2015 ще остане незабравим с признанието на учебните формирования - Грамотата за Най-успешна фирма, ИДЕАЛ и признанието на пловдивската общественост и медии, които веднага откриха професионализма на работещите в двете тренировъчни предприятия АВИС и ИДЕАЛ. Ето част от статията на Репортер Марица, петък, 24 април 2015 г.: „Можете ли да ми намерите мъж?“- изправи се вчера жена на средна възраст пред щанда на агенция за запознанства в панаира. Единадесетокласници от ученическа фирма към Професионална гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград веднага се разтичаха да и организират бързи срещи срещу 25 лева. Връчиха на мераклийката и формуляр за изготвяне на психологически профил. В него се вписва моментният статус на обвързан или свободен кандидат, търсени качества у евентуален партньор за стабилна връзка, горна възрастова граница и дали да доминира красота или интелект.

Услугата се предлагаше вчера само науж на 18-ото издание на панаира на тренировъчните фирми „ТФ ФЕСТ“. От ученическата агенция за запознанства АВИС, най-успешната агенция на панаира, обаче стигнали по-далеч от сухите тренировки и пробвали да събират двойки наистина. Първо тествали съучениците си, които трябвало да попълнят анкетните карти. После намерили тийнейджърите с най-много съвпадeния и им окачили картонени сърца с еднакъв номер. „Задачата им после бе да се намерят и цял ден обикаляха из училището“, разказа Ивелина Найденова, която е управител на тренировъчната фирма. Да се твърди, че са подпалили ученическа любов, инициаторите не смеят да твърдят, но се породили много приятелства. Беше експеримент, казват ученичките и си гордеят, че пробвали тъй нареченото мачмейкърство още преди по телевизията да тръгне шоуто „Женени от пръв поглед“. Мотото им е „Любовта тъй омайна с наша помощ за вас ще е безкрайна!“

Щандовете на ученическите фирми ИДЕАЛ и АВИС бяха посетени и от екип на РИО София област, ръководен от началника на инспектората Христо Андреев. Като посетители останаха очаровани и възхитени от представянето на дейностите на двете фирми от учениците. Интересни предмети на дейност, професионално представяне и обслужване на щанда, работа в екип, комуникативност, невероятни и реализирани идеи, интересен дизайн, фирмено облекло, обслужване и креативност лъхаше навсякъде около професионалистите на конкретните дейности.

Учениците благодарят на своята ръководителка г-жа Диана Къндева, че ги вдъхнови за една сериозна и отговорна дейност, окуражаваща ги в трудните моменти и укоряваща ги при непрофесионалното им отношение към проблематиката, но вярват че всичко ще им е от полза в бъдещата реализация.

Изказват благодарност и към ръководството на училището, за постоянната съпричастност към онова което правят и вярват, че достойно са защитили името на гимназията в която учат – ПТГМ „Христо Ботев“ – „Училище с традиции и бъдеще! “

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page