top of page

ПГТМ "Христо Ботев" отбеляза Световния ден на предприемачa

За шеста поредна година ПГТМ „Христо Ботев” се включи в Световната седмица по предприемачество с иновационен лагер по формат на Джуниър Ачийвмънт България. В него взеха участие общо 35 ученици от 11 „б” клас, специалност „Икономическа информатика”, и 11 „д” клас – „Бизнес администрация”. Те бяха разпределени в седем отбора, които в продължение на пет часа работиха по казус, зададен от екипа на Джуниър Ачийвмънт, а той гласеше: „Помислете за бизнес идея, която би допринесла за устойчивото развитие на Вашия регион или България. Изгответе стратегия, чрез която да достигнете до най-широк спектър от хора, които да Ви подкрепят. Тъй като ресурсите за инвестиране в зелени идеи са ограничени, помислете какво съдържание бихте създали за достигане до хората и какви стратегически платформи за разпространение бихте подбрали, за да е най-добра възвръщаемостта на инвестициите”.

Отборите са разпределени чрез жребий пред започването на работния ден. Всеки отбор ползваше мненията и препоръките на консултанти от реалния бизнес, както и ученици, участвали в миналогодишната инициатива.

Организатор на инициативата е Диана Къндева, преподавател по икономически дисциплини в гимназията. След 5-часов работен ден отборите представиха решението си по казуса пред жури в състав: председател на журито - инж.Ваня Иванова – помощник-директор по учебната дейност на ПТГМ „Христо Ботев”, инж.Ваня Петкова – почетен член на журито, инж.Христо Илиев - помощник-директор по производствената дейност на ПГТМ, Евгения Банкова – икономист в ПТГМ и инж. Надежда Спасова – главен асистент в Колеж по енергетика и електроника - Ботевград. Ето и техните имена:

Отбор 1 – „Био свят”, с мото „Разграждане и рециклиране“

Отбор 2 – „Оксалор”, разясняване на метода „оксалор”

Отбор 3 – „Еко свят”, „Една малка стъпка за по-чиста България“

Отбор 4 – „Еко Филт” ООД, фирма за производство и продажба на еко филтри

Отбор 5 – „Триумф”, фирма „Грийн дей”, иновация за по-зелено бъдеще

Отбор 6 – „Грийн” АД, частно еко училище за природни науки „Д-р Грийн”

Отбор 7 – „План Б” ООД, с мото „План за надеждата“

След спазването на критериите за 3-минутно презентиране пред жури и 2-минутно задаване на въпроси от негова страна, то се оттегли за обсъждане иновативните идеи на учениците, за да обяви победителите в тазгодишния локален иновационен лагер.

Първо място бе отредено на отбор „Оксалор”, предложил разработка на робот с визията на куче, който събира отпадъците по улиците и в същото време ги преработва. На победилите бе връчена награда от 150 лева, осигурена от фирма „Сенсата”. Второ място зае отбор „Био свят” с предложение за специален контейнер с възможност за преработка на отпадъци. Трето място бе отредено на отбор „Еко свят” и неговата разработка на торбичка за пазаруване, която се разгражда след премахването на специалния стикер, залепен върху нея. Двата отбора получиха по 50 лева, осигурени от ръководството на училището. Директорът поздрави учениците за доброто представяне, като добави: „С труд, работа и коректност ще успеете!”

Всички участници в днешния иновационен лагер получиха по една флашка от фирма „Сенсата”. Консултантите им - ученици от 12 „в” и 12„д” клас и представители на местния бизнес, както и членовете на журито, получиха сертификати от Джуниър Ачийвмънт България.

Специални гости, уважили проявата, са: изпълнителният директор на „Граммер” Дитер Еммерт и мениджърът на Граммер производствена система Стоян Нешевски, мениджър човешки ресурси на фирма „Сенсата” Петя Симеонова и специалист ТРЗ в същата фирма Йоана Бошкова, човешки ресурси на IMI Bulgaria Славена Топалска, учители и ученици от гимназията и ученици от 3-ти клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” – работещи по програмите на фондацията, ръководени от г-жа Христина Велчева, както и заместник-директора на същото училище - Иван Николов.

Лично представителите на Джуниър Ачийвмънт България Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности”, и Светослава Стоянова, мениджър „Маркетинг и продажби” – посетиха училището и останаха очаровани от организацията на събитието, представянето на идеите на учениците и връчиха плакет на ДАБ на директора на учебното заведение инж.Добрин Христов.

Избрано
Последни
Архив
Търсене по ключова дума
bottom of page